Település:
Jász-Nagykun-Szolnok megye, Karcag

Létrehozva:
2020-02-01 14:15:40


Patika Múzeum Karcag


Karcag, Széchenyi István sgrt. 45, 5300

          Orvostörténeti és Patikakiállítás - Karcag


A Karcag Városi Önkormányzat az 52/2003. (II.25.) "kt." sz. határozatával megalapította az Orvostörténeti és Patikagyűjteményt. A képviselő-testületi határozatban rögzítésre került a fenntartó kötelezettségvállalása, az ingatlan és a gyűjtemény fenntartása is. Az intézmény működtetésével a Déryné Művelődési és Ifjúsági Központot bízta meg, így a működési feltételekhez szükséges személyi, tárgyi és dologi feltételek biztosítottak.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei gyógyszertárak privatizációja során a város kérésére 1995-ben, Karcag Városi Önkormányzatnak térítésmentesen került átadásra a Pharmasol Gyógyszergyártó és Gyógyszerkereskedelmi Vállalat tulajdonát képező, volt gyógyszertár. Az Orvostörténeti és Patikagyűjtemény az egykori Solcz-féle, régebbi hivatalos nevén a Széchenyi gyógyszertár helyiségeiben létesült; az egykori gyógyszertár helyiségeiben lévő eredeti bútorzat, és a gyógyszertári felszerelés jó része épen maradt, s hűen mutatja be egy a XX. század '20-as éveinek jellegzetes gyógyszertárát.

A Városi Önkormányzatnak eredeti elképzelése az volt az ingatlan tulajdonjogának megszerzésekor, hogy a volt gyógyszertárat eredeti állapotában meg kell őrizni és a patika helyisége mellett lévő szobában orvostörténeti gyűjteményt kell kialakítani. Ezért a Karcagi Kátai Gábor Kórház vezetése díjtalanul a város tulajdonába adott egy 271 darab tárgyból álló értékes gyűjteményt. A kiállítási anyag gyűjtését és a kiállítás rendezését dr. Szalay László főgyógyszerész és H. Tóth Julianna műtős közösen végezte.

Ez a munka 1977-ben készült el. A nyitva tartás éveken át nem volt biztosított, hiszen a gyűjtemény kulcsa a kórházban volt, onnan kellett volna elkérni, így gyakorlatilag a kiállítás ez évek alatt nem volt látogatható és nem volt megoldva a gyűjtemény állagának védelme sem.

Csak 2003-ban sikerült azt elérni, hogy a gyűjtemény állandó nyitva tartással rendelkezzen, s így végre látogatható legyen. Tekintettel arra, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyében nincs hasonló profilú kiállítás, a karcagi Orvostörténeti és Patikagyűjtemény komoly kultúrtörténeti, orvostörténeti értéket képvisel.

Elek György: Adalékok a karcagi patikák és egészségügy történetéhez)


  Forrás:  museum.hu

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »